Gdzie na grzyby w woj śląskim?
-
Autor tematu - Zarodnik
Witam
Planuję się wybrać na grzybki w okolicach Żarek lub Poraja. Czy może ktoś zna okolice gdzie się można wybrać ale tak żeby dojechać pociągiem??
Planuję się wybrać na grzybki w okolicach Żarek lub Poraja. Czy może ktoś zna okolice gdzie się można wybrać ale tak żeby dojechać pociągiem??
-
- Zarodnik
- Ulubione grzyby: kanie
Straconka i Lipnik

-
- Zarodnik
- Imię: Morganara
- Ulubione grzyby: Flower
Życzę Ci nie tylko wspaniałej zabawy podczas zbierania grzybów, ale także wszystkiego najlepszego w życiu osobistym i zawodowym.
-
- Zarodnik
- Imię: Kamil
- Ulubione grzyby: Pieczarki
Jeśli planujesz wybrać się na grzyby w okolice Żarek lub Poraja i chcesz dojechać pociągiem, świetnym wyborem będzie Poraj – leży na linii kolejowej Warszawa–Katowice, a wokół zbiornika rozciągają się bogate w grzyby lasy. Możesz też wysiąść na stacji Masłońskie–Natalin i ruszyć pieszo w stronę Kuźnicy Starej – trasa wiedzie przez malownicze lasy wzdłuż Warty. Alternatywą jest Żarki-Letnisko, dokąd dojedziesz pociągiem przez Myszków – stamtąd można wybrać się w okolice Suliszowic, Jaworznika czy Przewodziszowic, choć czasem warto wspomóc się busem. Wszystkie te miejsca są dostępne koleją i mają spory potencjał grzybowy – szczególnie Poraj i jego okolice, które są najłatwiejsze logistycznie i bardzo urodzajne.

a gdzie polecacie w terenach lubelskich? ja miłośnikiem grzybobrania jestem dopiero od dwóch lat od kiedy żona pokazała mi jak to może być ciekawe i od tego czasu staramy się zwiedzać różne tereny