Gąski zielonki

Awatar użytkownika

Autor tematu
SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Gąski zielonki

Post autor: SylwiaW » sobota, 3 listopada 2012, 19:53

O co chodzi z tymi zielonkami bo właśnie się najadłam http://nagrzyby.pl/index.php?artname=st" onclick="window.open(this.href);return false; ... nt&id=4312


Awatar użytkownika

johnny
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 926
Rejestracja: poniedziałek, 8 listopada 2010, 21:45
Ulubione grzyby: Borowik sosnowy oczywiście.
Lokalizacja: Stąporków
Pochwalony: 232 razy

Re: Gąski zielonki

Post autor: johnny » sobota, 3 listopada 2012, 20:29

SylwiaW pisze:O co chodzi z tymi zielonkami bo właśnie się najadłam
No i będziesz żyła długo i szczęśliwie. ;) Podobno jednorazowe zjedzenie ich nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Ja mam do zjedzenia cztery koszyki, które wczoraj nazbierałem. :eat:
To dopiero będzie hardcore. :mrgreen:
Myślę, że to zależy od indywidualnych zachowań organizmu. Ktoś zje jedną, dwie potrawy pod rząd i wystąpią nieoczekiwane objawy. Inny będzie objadał się nimi na codzień i nic mu nie będzie.
To coś jak alergia.Jeden człowiek jest odporny, a innemu wystarczy niewielka ilośc jakiegoś czynnika alergennego i pogib. :muchomorek:
No i dochodzi jeszcze kwestia rozróżnienia tych jadalnych od tych mniej jadalnych. Nikt z nas nie wie jakie grzyby zostały poddane badaniom we Francji. Czy były to typowe piaskowe gąski, czy też może występujące pod osikami. A może jeszcze jakiś inny niewystępujący u nas gatunek(podgatunek).


Bracia szatany, muchomory i siostry maślanki.
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3646
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 875 razy
Pochwalony: 2395 razy
Kontakt:

Post autor: Ronka » sobota, 3 listopada 2012, 20:41

SylwiaW i jak smakowały ? :p


Awatar użytkownika

Autor tematu
SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Post autor: SylwiaW » sobota, 3 listopada 2012, 20:42

johnny, a jak je będziesz jadł, ja zrobiłam w śmietanie ale czytając przepisy to głównie w occie ludzie polecają. masz jakiś swój przepis?


Awatar użytkownika

Autor tematu
SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Post autor: SylwiaW » sobota, 3 listopada 2012, 20:43

Ronka, szczerze mówiąc jak każde inne grzyby :) tylko bardziej twarde


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » sobota, 3 listopada 2012, 20:56

SylwiaW pisze: przepisy to głównie w occie ludzie polecają
ja polecam kiszone :eat: :eat: :eat:


Awatar użytkownika

johnny
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 926
Rejestracja: poniedziałek, 8 listopada 2010, 21:45
Ulubione grzyby: Borowik sosnowy oczywiście.
Lokalizacja: Stąporków
Pochwalony: 232 razy

Post autor: johnny » sobota, 3 listopada 2012, 21:00

SylwiaW pisze:johnny, a jak je będziesz jadł
Częśc poszła do marynaty w occie, reszta pocięta w grube paski posłuży jako wkładka do super flaków na gąskach, oraz oczywiście barszczyku.
Flaczki polecam szczególnie. :eat: :eat: :eat:


Bracia szatany, muchomory i siostry maślanki.
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
Awatar użytkownika

Autor tematu
SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Post autor: SylwiaW » sobota, 3 listopada 2012, 21:02

johnny, poproszę przepis na flaczki :)



krzysiek2907
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 502
Rejestracja: czwartek, 27 listopada 2008, 11:13
Lokalizacja: Las
Pochwalony: 40 razy

Post autor: krzysiek2907 » sobota, 3 listopada 2012, 21:03

SylwiaW,
Ja gąski zielone i siwe uwielbiam w barszczu białym (nie mylić z żurkiem).
Robiłem też flaczki (gąski zamiast flaków) wg pomysłu poddanego przez Johnnego - rewelacja :eat:
Marnowane są świetnym dodatkiem do ........ ;)


Awatar użytkownika

johnny
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 926
Rejestracja: poniedziałek, 8 listopada 2010, 21:45
Ulubione grzyby: Borowik sosnowy oczywiście.
Lokalizacja: Stąporków
Pochwalony: 232 razy

Post autor: johnny » sobota, 3 listopada 2012, 21:06

SylwiaW pisze:johnny, poproszę przepis na flaczki
dżeeeesus :doh:
Toś mnie zaszceliła. Tak jak tradycyjne flaki, tylko paski flaków zastępujesz paskami z gąsek.No i możesz dodac jeszcze kawałek jakiegoś mięska np.kurczaka. Reszta łącznie z przyprawami tak jak w tradycyjnych flakach. Ja niestety nie kucharzę jeno moja żona. Jeśli bardzo chcesz to jutro ją podpytam. :beer:


Bracia szatany, muchomory i siostry maślanki.
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
Awatar użytkownika

Autor tematu
SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Post autor: SylwiaW » sobota, 3 listopada 2012, 21:07

krzysiek2907, te flaczki mnie właśnie bardzo interesują


Awatar użytkownika

Autor tematu
SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Post autor: SylwiaW » sobota, 3 listopada 2012, 21:07

johnny pisze:
SylwiaW pisze:johnny, poproszę przepis na flaczki
dżeeeesus :doh:
Toś mnie zaszceliła. Tak jak tradycyjne flaki, tylko paski flaków zastępujesz paskami z gąsek.No i możesz dodac jeszcze kawałek jakiegoś mięska np.kurczaka. Reszta łącznie z przyprawami tak jak w tradycyjnych flakach. Ja niestety nie kucharzę jeno moja żona. Jeśli bardzo chcesz to jutro ją podpytam. :beer:
zrób to koniecznie :D


Awatar użytkownika

johnny
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 926
Rejestracja: poniedziałek, 8 listopada 2010, 21:45
Ulubione grzyby: Borowik sosnowy oczywiście.
Lokalizacja: Stąporków
Pochwalony: 232 razy

Post autor: johnny » sobota, 3 listopada 2012, 21:09

krzysiek2907 pisze:Robiłem też flaczki (gąski zamiast flaków) wg pomysłu poddanego przez Johnnego - rewelacja
No to będą. Mówisz i masz. Żona mówi, że cały garnek przygotuje. :lol: :eat:


Bracia szatany, muchomory i siostry maślanki.
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
Awatar użytkownika

Autor tematu
SylwiaW
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 564
Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 276 razy

Post autor: SylwiaW » sobota, 3 listopada 2012, 21:12

johnny pisze:
krzysiek2907 pisze:Robiłem też flaczki (gąski zamiast flaków) wg pomysłu poddanego przez Johnnego - rewelacja
No to będą. Mówisz i masz. Żona mówi, że cały garnek przygotuje. :lol: :eat:
Gdzie mamy przyjechać? :D Weźmiemy coś do flaczków :beer:



krzysiek2907
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 502
Rejestracja: czwartek, 27 listopada 2008, 11:13
Lokalizacja: Las
Pochwalony: 40 razy

Post autor: krzysiek2907 » sobota, 3 listopada 2012, 21:17

johnny pisze:No to będą. Mówisz i masz. Żona mówi, że cały garnek przygotuje. :lol: :eat:
W takim razie od czwartku przechodzę na dietę !!
Nie będę się zapychał jakimiś prosiakami, kurczakami mając w perspektywie gąski zielone i gąsiory siwe ;) :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat:


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat