Gąski zielonki
-
SylwiaW
Autor tematu - Hubiak przyrośnięty

- Posty: 564
- Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalony: 276 razy
Gąski zielonki
O co chodzi z tymi zielonkami bo właśnie się najadłam http://nagrzyby.pl/index.php?artname=st" onclick="window.open(this.href);return false; ... nt&id=4312
-
johnny
- Hubiak przyrośnięty

- Posty: 926
- Rejestracja: poniedziałek, 8 listopada 2010, 21:45
- Ulubione grzyby: Borowik sosnowy oczywiście.
- Lokalizacja: Stąporków
- Pochwalony: 232 razy
Re: Gąski zielonki
No i będziesz żyła długo i szczęśliwie.SylwiaW pisze:O co chodzi z tymi zielonkami bo właśnie się najadłam
Ja mam do zjedzenia cztery koszyki, które wczoraj nazbierałem.
To dopiero będzie hardcore.
Myślę, że to zależy od indywidualnych zachowań organizmu. Ktoś zje jedną, dwie potrawy pod rząd i wystąpią nieoczekiwane objawy. Inny będzie objadał się nimi na codzień i nic mu nie będzie.
To coś jak alergia.Jeden człowiek jest odporny, a innemu wystarczy niewielka ilośc jakiegoś czynnika alergennego i pogib.
No i dochodzi jeszcze kwestia rozróżnienia tych jadalnych od tych mniej jadalnych. Nikt z nas nie wie jakie grzyby zostały poddane badaniom we Francji. Czy były to typowe piaskowe gąski, czy też może występujące pod osikami. A może jeszcze jakiś inny niewystępujący u nas gatunek(podgatunek).
Bracia szatany, muchomory i siostry maślanki.
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
-
Paweł
- Grzyb chroniony!

- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
krzysiek2907
- Hubiak przyrośnięty

- Posty: 502
- Rejestracja: czwartek, 27 listopada 2008, 11:13
- Lokalizacja: Las
- Pochwalony: 40 razy
-
johnny
- Hubiak przyrośnięty

- Posty: 926
- Rejestracja: poniedziałek, 8 listopada 2010, 21:45
- Ulubione grzyby: Borowik sosnowy oczywiście.
- Lokalizacja: Stąporków
- Pochwalony: 232 razy
dżeeeesusSylwiaW pisze:johnny, poproszę przepis na flaczki
Toś mnie zaszceliła. Tak jak tradycyjne flaki, tylko paski flaków zastępujesz paskami z gąsek.No i możesz dodac jeszcze kawałek jakiegoś mięska np.kurczaka. Reszta łącznie z przyprawami tak jak w tradycyjnych flakach. Ja niestety nie kucharzę jeno moja żona. Jeśli bardzo chcesz to jutro ją podpytam.
Bracia szatany, muchomory i siostry maślanki.
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
-
SylwiaW
Autor tematu - Hubiak przyrośnięty

- Posty: 564
- Rejestracja: niedziela, 26 sierpnia 2012, 06:53
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalony: 276 razy
zrób to konieczniejohnny pisze:dżeeeesusSylwiaW pisze:johnny, poproszę przepis na flaczki![]()
Toś mnie zaszceliła. Tak jak tradycyjne flaki, tylko paski flaków zastępujesz paskami z gąsek.No i możesz dodac jeszcze kawałek jakiegoś mięska np.kurczaka. Reszta łącznie z przyprawami tak jak w tradycyjnych flakach. Ja niestety nie kucharzę jeno moja żona. Jeśli bardzo chcesz to jutro ją podpytam.
-
krzysiek2907
- Hubiak przyrośnięty

- Posty: 502
- Rejestracja: czwartek, 27 listopada 2008, 11:13
- Lokalizacja: Las
- Pochwalony: 40 razy




