Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
-
Autor tematu
Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Ponieważ w południowo-wschodniej Polsce sezon rydzowy już trwa, a gdzie indziej pewnie niedługo się rozpocznie, postanowiłam podzielić się ze wszystkimi przepisem na rydze sprawdzonym w ubiegłym roku (dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za specyficznym smaczkiem rydzy i pozostałych też).
składniki:
3 kg rydzy
1,5 (półtorej) szklanki oleju
1,5 szklanki octu (10%)
1,5 szklanki wody
3 łyżki soli
7 łyżek cukru
8 średnich cebul
10 ziaren ziela angielskiego
pieprz do smaku
2 słoiki przecieru "Pudliszki"
Wykonanie
Rydze ugotować w osolonej wodzie 20 minut, odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju (nie przypec). Zagotować zalewę: ocet, woda, cukier, ziele angielskie, pieprz, na koniec dodać przecier. Do zalewy dodać rydze, cebulę i podgotować, włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Bardzo smaczne, polecam wypróbować.
składniki:
3 kg rydzy
1,5 (półtorej) szklanki oleju
1,5 szklanki octu (10%)
1,5 szklanki wody
3 łyżki soli
7 łyżek cukru
8 średnich cebul
10 ziaren ziela angielskiego
pieprz do smaku
2 słoiki przecieru "Pudliszki"
Wykonanie
Rydze ugotować w osolonej wodzie 20 minut, odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju (nie przypec). Zagotować zalewę: ocet, woda, cukier, ziele angielskie, pieprz, na koniec dodać przecier. Do zalewy dodać rydze, cebulę i podgotować, włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Bardzo smaczne, polecam wypróbować.
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 52
- Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 10:51
- Lokalizacja: Lublin
- Pochwalony: 1 raz
- Kontakt:
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
gorąco polecam, ekstra sałatka na zimno pod mięsko i ziemniaczki lub do wędlin, z braku rydzów próbowałem też boczniaki i kurki
Grzegorz
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 936
- Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 14:25
- Pochwalony: 25 razy
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Ania ja uwielbiam nie tylko smak ale i zapach rydzów i już nie mogę się na nie doczekać:) Więc jeżeli w tej ptrawie nie czuć tego wyśmienitego smaku, to chyba zrezygnuję:)
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
lecę do lasu po rydzyki będzie napewno pyszne
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
Autor tematu
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Asza, nie tak do końca, trochę czuć i są wyśmienite. Zrobisz, to ocenisz.
-
Autor tematu
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Termitku, żebyś nie zapomniał latarki, chyba... że cały świecisz, albo co nieco...





-
- Grzybobiorca
- Posty: 1372
- Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 14 razy
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Rydze fuj, przecier pomidorowy fuj
! Ale się naraziłam
!
Jedyne rydze jakie mi smakowały to zrobione w marynacie przez El@ (wcale się tu nie podlizuję)
El@ robisz wyśmienite rydze, kto ich nie próbował niech żałuje
! 






-
- Grzybuś malutki
- Posty: 52
- Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 10:51
- Lokalizacja: Lublin
- Pochwalony: 1 raz
- Kontakt:
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Marta, spróbuj, naprawdę super, miałem sporo słoików kurek wg tego przepis a ostały się dwa na zimę
Grzegorz
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1372
- Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 14 razy
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Grzegorz ale ja naprawdę nie cierpię przecieru pomidorowego , na samą myśl robi mi się niedobrze
Pewnie mam jakiś uraz z dzieciństwa !


-
- Grzybobiorca
- Posty: 1372
- Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 14 razy
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Zapomniałam dodać, że nie jest to krytyka przepisu tylko składników. W końcu wielu ludzi lubi przecier pomidorowy. Dobrze, że pojawiają się nowe przepisy. Dzięki Aniu

-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
wiem gdzie te rydzyki rosna to napewno z latarka nazbieram 

Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
Autor tematu
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Też myślę, że będzie pycha. A że połączenie przecieru z rydzami wydaje się cokolwiek oryginalne...., to naprawdę o niczym nie swiadczy. U nas przebojem ""przetworów-potworów" w tym sezonie są ogórki w musztardzie. Też dziwaczne połączenie, a są przepyszne. Przyznam, że zrobiłam parę słoików. Jak również kiszonych wg przepisu z Ukrainy czerwonych całych pomidorów z warzywkami.
Z pewnością wypróbuję przepis, ale pewnie z innym grzybasem, bo w okolicach Łodzi rydzyki wytłukło juz b. dawno.
Smakowicie pozdrawiam - Cywka
Z pewnością wypróbuję przepis, ale pewnie z innym grzybasem, bo w okolicach Łodzi rydzyki wytłukło juz b. dawno.
Smakowicie pozdrawiam - Cywka
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18098
- Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
- Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
- Lokalizacja: Krosno
- Pochwalił: 297 razy
- Pochwalony: 1523 razy
Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"
Wczoraj udało mi się pozyskać troszkę rydza przyrządziłam je według powyższego przepisu - są bardzo pyszne. Marta naprawdę są świetne (sosik ala sos cygański)
...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania
_________________________
Ania

-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5191
- Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
- Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 400 razy
- Kontakt:
Ania, Pamiętałem smak rydzów przyrządzonych przez Ciebie, słoiczków które wysłałaś do mnie. Jak pisałem niedawno, po wizycie Zenita u nas, w Pilźnie, wybraliśmy się ponownie na górę Liwocz. Zebraliśmy rydzów na sześć słoików. Już dwóch nie ma. Są pyszne, a zrobiłem je ściśle według przepisu który zamieściłaś.
Pozdrawiamy serdecznie.
Pozdrawiamy serdecznie.

Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Niooo wiecie...Święta się zbliżają...Robi pisze:Zebraliśmy rydzów na sześć słoików. Już dwóch nie ma. Są pyszne, a zrobiłem je ściśle według przepisu który zamieściłaś.


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie 
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Nikon D-90 - Radość fotografowania

Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;