Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"


Autor tematu
~Ania

Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: ~Ania » środa, 14 września 2005, 21:45

Ponieważ w południowo-wschodniej Polsce sezon rydzowy już trwa, a gdzie indziej pewnie niedługo się rozpocznie, postanowiłam podzielić się ze wszystkimi przepisem na rydze sprawdzonym w ubiegłym roku (dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za specyficznym smaczkiem rydzy i pozostałych też).
składniki:
3 kg rydzy
1,5 (półtorej) szklanki oleju
1,5 szklanki octu (10%)
1,5 szklanki wody
3 łyżki soli
7 łyżek cukru
8 średnich cebul
10 ziaren ziela angielskiego
pieprz do smaku
2 słoiki przecieru "Pudliszki"
Wykonanie
Rydze ugotować w osolonej wodzie 20 minut, odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju (nie przypec). Zagotować zalewę: ocet, woda, cukier, ziele angielskie, pieprz, na koniec dodać przecier. Do zalewy dodać rydze, cebulę i podgotować, włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Bardzo smaczne, polecam wypróbować.



Grzegorz
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 52
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 10:51
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1 raz
Kontakt:

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: Grzegorz » środa, 14 września 2005, 21:47

gorąco polecam, ekstra sałatka na zimno pod mięsko i ziemniaczki lub do wędlin, z braku rydzów próbowałem też boczniaki i kurki


Grzegorz

asza
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 936
Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2004, 14:25
Pochwalony: 25 razy

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: asza » środa, 14 września 2005, 21:56

Ania ja uwielbiam nie tylko smak ale i zapach rydzów i już nie mogę się na nie doczekać:) Więc jeżeli w tej ptrawie nie czuć tego wyśmienitego smaku, to chyba zrezygnuję:)


Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: Termit » środa, 14 września 2005, 22:02

lecę do lasu po rydzyki będzie napewno pyszne


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Autor tematu
~Ania

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: ~Ania » środa, 14 września 2005, 22:07

Asza, nie tak do końca, trochę czuć i są wyśmienite. Zrobisz, to ocenisz.



Autor tematu
~Ania

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: ~Ania » środa, 14 września 2005, 22:12

Termitku, żebyś nie zapomniał latarki, chyba... że cały świecisz, albo co nieco...:D :D :D :D



Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: Marta » środa, 14 września 2005, 22:16

Rydze fuj, przecier pomidorowy fuj !!! Ale się naraziłam !!! :mrgreen: Jedyne rydze jakie mi smakowały to zrobione w marynacie przez El@ (wcale się tu nie podlizuję) :D El@ robisz wyśmienite rydze, kto ich nie próbował niech żałuje !!! :twisted:



Grzegorz
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 52
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 10:51
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1 raz
Kontakt:

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: Grzegorz » środa, 14 września 2005, 22:29

Marta, spróbuj, naprawdę super, miałem sporo słoików kurek wg tego przepis a ostały się dwa na zimę


Grzegorz

Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: Marta » środa, 14 września 2005, 22:43

Grzegorz ale ja naprawdę nie cierpię przecieru pomidorowego , na samą myśl robi mi się niedobrze :cry: Pewnie mam jakiś uraz z dzieciństwa ! :twisted:



Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: Marta » środa, 14 września 2005, 23:01

Zapomniałam dodać, że nie jest to krytyka przepisu tylko składników. W końcu wielu ludzi lubi przecier pomidorowy. Dobrze, że pojawiają się nowe przepisy. Dzięki Aniu :D


Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: Termit » środa, 14 września 2005, 23:07

wiem gdzie te rydzyki rosna to napewno z latarka nazbieram :mrgreen:


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Autor tematu
~cywka

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: ~cywka » wtorek, 20 września 2005, 12:47

Też myślę, że będzie pycha. A że połączenie przecieru z rydzami wydaje się cokolwiek oryginalne...., to naprawdę o niczym nie swiadczy. U nas przebojem ""przetworów-potworów" w tym sezonie są ogórki w musztardzie. Też dziwaczne połączenie, a są przepyszne. Przyznam, że zrobiłam parę słoików. Jak również kiszonych wg przepisu z Ukrainy czerwonych całych pomidorów z warzywkami.
Z pewnością wypróbuję przepis, ale pewnie z innym grzybasem, bo w okolicach Łodzi rydzyki wytłukło juz b. dawno.
Smakowicie pozdrawiam - Cywka


Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Re: Rydze z przecierem pomidorowym \"Pudliszki\"

Post autor: Ania » poniedziałek, 26 września 2005, 12:01

Wczoraj udało mi się pozyskać troszkę rydza przyrządziłam je według powyższego przepisu - są bardzo pyszne. Marta naprawdę są świetne (sosik ala sos cygański):wink:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » poniedziałek, 10 listopada 2008, 11:34

Ania, Pamiętałem smak rydzów przyrządzonych przez Ciebie, słoiczków które wysłałaś do mnie. Jak pisałem niedawno, po wizycie Zenita u nas, w Pilźnie, wybraliśmy się ponownie na górę Liwocz. Zebraliśmy rydzów na sześć słoików. Już dwóch nie ma. Są pyszne, a zrobiłem je ściśle według przepisu który zamieściłaś.
Pozdrawiamy serdecznie. :roll:


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 520 razy
Kontakt:

Post autor: Ząbek » poniedziałek, 10 listopada 2008, 14:24

Robi pisze:Zebraliśmy rydzów na sześć słoików. Już dwóch nie ma. Są pyszne, a zrobiłem je ściśle według przepisu który zamieściłaś.
Niooo wiecie...Święta się zbliżają... :wink: :lol:


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat