Co zrobić z maślakami i rydzami?


Autor tematu
leszkong
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 43
Rejestracja: sobota, 9 września 2006, 12:13
Lokalizacja: kraków

Co zrobić z maślakami i rydzami?

Post autor: leszkong » sobota, 6 października 2007, 12:50

Witam serdecznie. Właśnie wróciłem z sobotniego zbioru. Zaowocował 2 koszami maślaków przeróżnej maści - jednakże trochę nadgryzionych w wiekszości, więc nie chcę marynować. Suszenie odpada bo nie ma warunków, lodówa też już pełna:). Gdzieś na forum ktoś polecał (chyba Termit ale mogę sie mylić) przygotowanie potrawek - zapakowanie do słoików - pasteryzowanie - i na półkę. Stąd moje pytanie czy ktoś to praktykuje, jak długo można trzymać tak przyrządzone potrawy (myślę, że jakiś sosik byłby najlepszy) - proszę o radę w tym temacie.

A druga sprawa jak marynować rydze? Czy wkładać tylko kapelusze?

Pozdrawiam serdecznnie wszystkich - leszkong.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 października 2007, 09:18 przez leszkong, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Post autor: Termit » sobota, 6 października 2007, 15:35

leszkong, Co do maślaków to ja ich nie przerabiam chyba ze bezpośrednio do spożycia ale coś tam było na forum :P

co do rydzów to tylko kapelusiki i w zalewie jak inne grzybasy :D


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
Awatar użytkownika

Tomasz
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5337
Rejestracja: piątek, 21 września 2007, 19:51
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 452 razy

Post autor: Tomasz » sobota, 6 października 2007, 15:35

Z maslakami Ci nie poradzę bo zużywam je na bieżąco (sos, zupa) lub też marynuję ale potrawek nigdy nie robiłem.
Rydze marynuje - tylko kapelusze. Myję, obgotowuję i wkładam do słoików z cebulka i ziołami: ziele angielskie, liśc bobkowy, pieprz czarny (czasem dodaje ze dwa plasterki marchewki do słoika) Zalewam zalewą octu z wodą posłodzoną i posoloną (zagotowaną wcześniej). Potem pasteryzuje do ok 20-30 minut. Proporcji zalewy octu z woda nie pisze bo to zależy czy lubisz łagodniejsze czy ostrzejsze grzybki, wedle smaku.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 października 2007, 23:22 przez Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.



Autor tematu
leszkong
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 43
Rejestracja: sobota, 9 września 2006, 12:13
Lokalizacja: kraków

Post autor: leszkong » poniedziałek, 8 października 2007, 11:47

dzieki za rady. rydze juz w sloiczkach, a maslaki ostatecznie wyladowaly w zamrazarce i w najblizszym czasie pojda na sosik:P.

pozdrawiam


Awatar użytkownika

Malgi
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2646
Rejestracja: środa, 28 września 2005, 22:40
Ulubione grzyby: prawdziwki, rydze i kurki
Lokalizacja: powiat Bytów
Pochwalony: 33 razy

Post autor: Malgi » wtorek, 9 października 2007, 22:23

leszkong,
Jak będziesz miał "nadwyżkę" takich grzybków jak maślaczki, to możesz zapasteryzować w słoiczkach!!!
Ja przygotowuję tak jak na sosik, obgotowuję w lekko osolonej wodzie, i ładuję do słoiczków ( takich na jeden raz!), układam ciasno, a na wierzch tłuszczyk według uznania i łyżeczkę (od małej czarnej) soli! Ja najczęściej stosuję smalczyk, olej lub masełko (w zależności od rodzaju grzybków). Następne pasteryzuję dwa razy po 45 min. Drugi raz po 24 godz.!
Takie słoiczki mogą długo stać w piwnicy!


Małgi
nawet muchomor może być piękny!!!
a najpiękniejszy był pierwszy prawdziwek!!!
Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Post autor: krzysio » środa, 13 sierpnia 2008, 12:59

Na prośbę Macieja_370 podam prosty przepis, który my stosujemy na smażone rydze bez cebuli, przypraw i innych dodatków.
Oczyszczone, ale nie płukane! rydze kroję w pasemka około 1 cm. Na patelni roztapiam masełko do momentu, aż przestanie się pienić (prawdziwe masło, nie jakieś tam miksy). I na takie mocno rozgrzane masło wsypuję rydzyki. Podczas smażenia ciągle mieszam i nie spuszczam z oka do momentu, aż wydzielony z grzybków sok zacznie brązowieć i gęstnieć. W tej właśnie chwili przerywamy smażenie. Raczej nie zagęszczać bo zaczną gorzknieć. To najważniejszy moment podczas smażenia. Dalsza obróbka to już tylko żuchwa i ślinianki. :D Solimy do smaku dopiero na talerzyku przed spożyciem. Proporcji nie podaję bo zawsze robię na oko. Raczej więcej masła niż mniej. Smacznego. :D :eat:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9014 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 13 sierpnia 2008, 13:08

krzysio pisze:Smacznego. :D :eat:
ślinka cieknie :) może jutro jakieś znajdę to zrobię w/g tego przepisu :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Maciej_370
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 877
Rejestracja: czwartek, 2 lutego 2006, 02:10
Ulubione grzyby: Prawdziwek, kania, gaska, opieńka
Lokalizacja: Wieliczka
Pochwalony: 16 razy

Post autor: Maciej_370 » środa, 13 sierpnia 2008, 14:07

krzysio pisze:Smacznego. :D :eat:
Dziękuję bardzo


Maciej_370
Awatar użytkownika

Maciej_370
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 877
Rejestracja: czwartek, 2 lutego 2006, 02:10
Ulubione grzyby: Prawdziwek, kania, gaska, opieńka
Lokalizacja: Wieliczka
Pochwalony: 16 razy

Post autor: Maciej_370 » środa, 13 sierpnia 2008, 14:09

zenit pisze:ślinka cieknie :) może jutro jakieś znajdę to zrobię w/g tego przepisu :)
Życzę Ci tego z całego serca


Maciej_370
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9014 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 13 sierpnia 2008, 14:10

Maciej_370 pisze:Życzę Ci tego z całego serca
to tak samo jakbyś sobe życzył :) Pożycz mi też znalezienia muchomorów cesarszkich :) bo w piątek jadę na Węgry.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Maciej_370
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 877
Rejestracja: czwartek, 2 lutego 2006, 02:10
Ulubione grzyby: Prawdziwek, kania, gaska, opieńka
Lokalizacja: Wieliczka
Pochwalony: 16 razy

Post autor: Maciej_370 » środa, 13 sierpnia 2008, 14:21

zenit pisze:to tak samo jakbyś sobe życzył
Jedne życzenia a dwóch zadowolonych.
zenit pisze:Pożycz mi też znalezienia muchomorów cesarszkich :) bo w piątek jadę na Węgry.
Życzę Ci znalezienia 150 szt. muchomorów cesarskich. Wracając z Węgier (masz przecież po drodze) wpadniesz do mnie i pokażesz jak owe cuda wyglądają "na żywo". A jednego dasz sprobować.


Maciej_370
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » środa, 13 sierpnia 2008, 14:24

zenit pisze:Pożycz mi też znalezienia muchomorów cesarszkich :) bo w piątek jadę na Węgry.
to Prezesie zyczymy POWODZENIA! Ja, jutro tez sprobuje wyskoczyc do naszych lasow (jak troche popadalo) i zerkne co tam rosnie. :)


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9014 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 13 sierpnia 2008, 14:37

Maciej_370 pisze:Życzę Ci znalezienia 150 szt. muchomorów cesarskich.
mnie wystarczy kilka :) jak coś znajdę to poczęstuje cię :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » środa, 13 sierpnia 2008, 20:49

Też muszę w końcu spróbować zrobić rydze w taki sposób, bo jakoś mi się zniesmaczyły i w ubiegłym sezonie zbierałam, ale rozdawałam :) Zenit i ja Ci też życzę tych cesarskich znalezienia i może jakoś zakonserwuj coby nam pokazać jak wyglądają przy okazji jakiegoś spotkania :mrgreen:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9014 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 14 sierpnia 2008, 18:15

Ania, Ania mam z 0,5 kg rydzy... ale padam idę spać jestem po nocce a wcześniej byłem na grzybach pod Babią Górą z Maćkiem i kolegami... :) zrobie je według przepisu Krzysia jak się wyśpie... a jutro rano jazda na Węgry...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat