Post
autor: janusz_ » wtorek, 5 września 2006, 19:32
Pod nazwą gruzda, zbieram grzyb na suwalszczyżnie od lat.
Nie znam oficjalnej nazwy,
W centrum i na południu nie spotkałem.
Grzyb występuje w dojrzałym lesie świerkowym połżonym nisko,
bez podszycia, tylko igliwie.
Występuje grupowo unosząc trochę poszycie, czasem niznacznie.
Wydaje mi się że jego występowanie jest coraz słabsze, kiedyś było masowe.
Walory kulinarne:
- doskonałe wyśmienite, najlepsze w formie kiszonki z cebulą- poezja.
ale zupa, smażenie... też.
Uwaga: występuje grzyb bardzo podobny i razem występujący
ale jest bardzo gorzki. Nie wiem czy trujący.
Różnicę trudno opisać, gruzda miewa jasno brązowe plamki i nie wydziela takiej ilości soku po przecięciu tak jak ten gorzki.
janusz_
[ Dodano: 2006-09-05, 19:45 ]
Jeżeli chodzi o turki, to zupełnie co innego niż gruzda.
Są mniejsze, wyrażnie jasno brązowe.Wygląd mało szlachetny.
Widziałem je tylko na suwalszczyźnie.
Występują w dojrzalym, nie pomokłym lesie sosnowym, zawsze na mchu.
Walory kulinarne: bardzo dobre, szczególnie marynowane w słabym occie,
bardzo charkterystyczny smak.
janusz_