W sierpniu spędziłem trzy tygodnie w tym terenie:

Poruszałem się w trójkącie utworzonym przez miejscowości: Strzelno-Mogilno-Trzemeszno. Niesamowite gorączki panujące w tym roku oraz kompletna susza w lasach powodowała znaczne utrudnienia w moich działaniach. W wielu przypadkach warunki te odbiły się na wyglądzie plech i owocników porostów. Przedstawiam kilka wybranych zdjęć w porządku alfabetycznym. Najciekawsze znaleziska odkładam do kolejnego wątku
1.
Amandinea punctata (
brudziec kropkowaty). Charakterystyczny "wielokropek" pospolity w rejonie. Rośnie na korze drzew liściastych, głównie przy drogach i na śródpolnych miedzach.

2.
Aspicilia calcarea (
dzbanusznik wapieniowy) znaleźć można w tych okolicach głównie na płytach betonowych tworzących chodniki (również w miejscach często deptanych przez ludzi), na krawężnikach, a nawet na betonowym płocie stadionu w Strzelnie.

3. Rodzaj
Caloplaca reprezentowany jest przez minimum trzy gatunki:
-
Caloplaca citrina (
jaskrawiec cytrynowy) tworzący żółte, rozlane plamy na betonie. Prezentowana plecha pochodzi z ogrodzenia oczyszczalni ścieków. Występujące owocniki i ich kondycja świadczą o zanieczyszczeniach powietrza w okolicy.
-
Caloplaca decipiens (
jaskrawiec zwodniczy) występujący powszechnie, głównie na betonowych płotach. Jak widać na drugim zdjęciu, komuś wyraźnie smakował

-
Caloplaca saxicola (
jaskrawiec murowy) równie pospolity jak poprzednicy. Plechy w różnym wieku można znaleźć na górnej powierzchni płotów betonowych.
4. Candelaria concolor (
świetlinka pospolita) występuje na korze wielu, głównie młodych drzew liściastych rosnących na skraju lasu. Bardzo podobna do Xanthoria candellaria - jednoznaczne oznaczenie wymaga użycia KOH. W pierwszym przypadku nie barwi, a w drugim reaguje na czerwono.

5.
Chrysothrix candelaris (
złociszek jaskrawy). Udało mi się go znaleźć wszczelinach kory kilku starych dębów w okolicach Strzelna.

6.
Evernia prunastri (
mąkla tarniowa) jest bardzo pospolitym gatunkiem na korze drzew liściastych (dęby, buku, klony) w całym omawianym terenie. Największe jej skupiska znalazłem na przydrożnych drzewach w okolicy Trzemeszna (Trzemżal, Słowikowo), ale również w lesie koło Strzelna. Szczególnie cieszy mnie trzecie zdjęcie

7.
Hypocenomyce scalaris (
paznokietnik ostrygowy) występuje niemal na wszystkich brzozach i sosnach, zarówno w lesie, jak i w parkach i na terenie otwartym. Niestety większość plech jest porażona grzybami naporostowymi.

8. Rodzaj
Hypogymnia to wszędobylska
Hypogymnia physodes (
pustułka pęcherzykowata) rosnąca na korze drzew i krzewów, na gałęziach, a nawet na podłożu skalnym oraz znacznie rzadsza od niej
Hypogymnia tubulosa (
pustułka rurkowata), którą znalazłem na gałęziach kilku młodych dębów.

9.
Lecania cyrtella (
miseczniczka drobna) - maleńka "bździągwa" znaleziona na korze topoli osiki. Zdjęcie jest powiększeniem 20-krotnym. Udało się ją znaleźć dzięki mocnej optyce w ręce (dziękuję mamo za wspaniały prezent !)

10. Rodzaj
Lecanora to bardzo trudny temat w zakresie oznaczania. W opisywanym terenie reprezentowany był przez kilka gatunków.
-
Lecanora chlarotera (
misecznica jaśniejsza) rosnąca na korze drzew liściastych.

-
Lecanora muralis (
misecznica murowa) bardzo pospolita na betonie oraz przydrożnych głazach.

-
Lecanora saligna (
misecznica wierzbowa) znaleziona na drewnie na terenie działek pracowniczych (stara ławka). Jak widać lubi układać owocniki w rozproszeniu, ale również w skupieniu.

- tej nie udało mi się oznaczyć. Rosła na głazie krzemianowym. Może to
Lecanora umbrina (
misecznica ciemna) ? Coś podobnego już widziałem na głazach w Kamiennych Kręgach w Odrach (Bory Tucholskie).

c.d.n.