Fotorelacje z grzybobrań 2014

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 29 czerwca 2014, 12:27

Sensibility pisze:Widziałeś co u mnie rośnie. :placze:
Musisz się przełamać, zakupić GPS i uderzyć w obce duże lasy, najlepiej poszukać jodłowych. Na naszych piaskowych sosnowych terenach to tylko ściółka trzeszczy pod butami.

Awatar użytkownika

Jimmy6
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Ulubione grzyby: Boletus edulis,Sarcoscypha austriaca,Hygrocybe psittacina
Pochwalony: 1777 razy
Kontakt:

Post autor: Jimmy6 » niedziela, 29 czerwca 2014, 13:28

Dzisiejszy wyjazd w lasy Pogórza Ciężkowickiego zaowocował kilkoma grzybkami :) .Bez deszczu niestety nie można liczyć na więcej :nie:
Borowiki szlachetne(duże oczywiście zostały w lesie :) )

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Borowiki ceglastopore

Obrazek

Podgrzybki brunatne

Obrazek

Maślaki żółte

Obrazek

Pięknorogi lepkie

Obrazek

Młode Pniarki obrzeżone

Obrazek

Muchomory czerwone

Obrazek

Na koniec bonusik w postaci pięknych widoków Pogórza ciężkowickiego :)

Obrazek

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9014 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » niedziela, 29 czerwca 2014, 14:00

Jimmy6, Piękne fotki - zrobię z tego niusika :brawo: :brawo: :ok:

Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php

Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Pochwalił: 647 razy
Pochwalony: 1887 razy

Post autor: Lobaria » niedziela, 29 czerwca 2014, 14:32

Wasze bogactwo grzybów jest imponujące - czy ja żyję na innej planecie?
Tydzień temu byłam w okolicach Piaśnicy koło Wejherowa i... pustki. Żadnych młodych grzybów, te parę to pozostałości po dawniejszym " wysypie", o ile taki był. Niejadalniaków też niet... A ściółka nie była wysuszona, padało wcześniej.
Pierwszego jadalniaka znalazł Blunio... i był z siebie bardzo dumny :) Następnych aż 2 już nie zauważył... Zółciak był szczątkowy... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Blunio dajej wypatrywał, ale znajdował tylko " dziwolągi" ;) Obrazek Obrazek Obrazek Ciut porostów i innych ... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Zapraszam do galerii

http://www.nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... ?g2_page=1" onclick="window.open(this.href);return false;

"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison
Awatar użytkownika

Krakus
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Ulubione grzyby: Koźlarze, borowiki
Pochwalił: 67 razy
Pochwalony: 262 razy
Kontakt:

Sobotnie borowikowanie

Post autor: Krakus » niedziela, 29 czerwca 2014, 16:36

Nie mogłem się doczekać, ale sobota wreszcie nadeszła i można było ruszyć do lasu na grzybki :ok: Pierwszy raz w tym roku udało mi się wyciągnąć mojego kumpla, też lubiącego grzybowe wędrówki, ale w tym roku brak mu czasu. W sobotę też nie miał go za wiele, dlatego w lesie mógł zostać jedynie do 9. Ja planowałem posiedzieć dłużej, stąd musieliśmy pojechać na 2 auta. Zabrałem go w moje tegoroczne miejsce na borowiki. Na miejscu byliśmy już o 5 i zaczęliśmy zmierzać w miejsce docelowe i już po drodze zauważyłem, że nastąpiła negatywna zmiana w porównaniu do zeszłego weekendu. Tydzień temu zanim dotarłem do pewnego miejsca, już miałem w koszyku kilka szlachetnych i kozaka, znajdywane przy drodze. Tym razem pusto. Tydzień temu również dziwiłem się, że wszędzie susza, a w tym lesie nie tak bardzo. Tym razem niestety już było odczuć, że wilgoci zaczyna brakować.
Po wejściu już w określony fragment lasu od razu z drogi wypatrzyliśmy 3 prawdziwki, co nas rozochociło. Niestety wcale nie było tak kolorowo. Czasami szło się nawet pół godziny bez żadnego grzybka. Znajdywane były przede wszystkim borowiki szlachetne - większe i średnie bardzo często robaczywe. Całe szczęście młodych było chyba w większości, więc jeśli popada, jest szansa na przedłużenie jeszcze tego wiosennego rzutu. Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
A z tego to niezły przytulas :D Obrazek Trafił się też jeden ceglak :jupi: Obrazek Zbliżała się godz. 9, więc gdy dotarliśmy do samochodów, mój zbiór wyglądał tak: Obrazek Z racji, że najbardziej kręci mnie szukanie, focenie i zbieranie grzybów, a żeby kumpla zachęcić do częstszych wspólnych wypadów na grzyby, oddałem mu te grzybki i w sumie łącznie ze swoimi miał pełne wiaderko borowików :D
Pożegnaliśmy się i wróciłem z powrotem w borowikowe miejsce, by jeszcze bardziej intensywnie obejść każdy zakątek i zakamarek ;)
Chodziłem kolejne 4 godziny i jak na taki czas, to zbiór baaaaardzo lichy. Trafiały się bardzo sporadycznie kolejne szlachetne: Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Trafiło mi się trochę więcej ceglaków tym razem: Obrazek Obrazek Obrazek I oto punkt programu :!: :D
Ogólnie borowiki ceglastopore nie są aż tak popularnymi grzybami na łódzkiej ziemi, a te które spotykam są z reguły albo małe, albo pogryzione, dlatego wyobraźcie sobie moją minę, moje słownictwo, mój błysk w oku, moje zachowanie i niedowierzanie, gdy nagle moim oczom ukazał się taki widok: Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
:jupi: :jupi: :jupi:
No długo zbierałem szczękę z gruntu i zanim je wyrwałem, chyba kręciłem się wokół nich dobre 10-15 minut, a później ruszyłem w dalszą drogę i długo trwało, zanim wyszedłem z szoku rotfl To znalezisko było warte kilkugodzinnego przeciskania się po lesie :brawo: :ok:

Dalej już niestety nie zostałem niczym zaskoczony. Przez cały dzień spotykałem oprócz borowików trochę zajączków, żółtych maślaków, muchomorów, gołąbków, pięknorogi, goryczaka: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Aha, bym zapomniał :P Spotkałem na koniec prawdziwka, który miał być moim "grzybowym boom" - autentycznie, ostatni grzyb, jakiego spotkałem tego dnia :doh: Obrazek Obrazek Niestety byłem zmuszony do usypania na nim kupki liści i zostawienia. Wizualnie dobrze się prezentował, w dotyku również był twardy. Jednak zajrzałem w jego dwie dziury wygryzione przez ślimaka na kapeluszu i było widać robakowe otworki, więc nie było co się łudzić :P

A to zbiór po drugim etapie w lesie: Obrazek Gdyby nie te ceglaki, to byłoby mega biednie, a tak tylko biednie :P

Pierwszy raz dałem się skusić do wrzucenia do koszyka młodych, zgrabnych muchomorów rdzawobrązowych. Są klasyfikowane jako jadalne, ale czasem słyszy się różne opinie. Co o nich sądzicie? Jadacie je?

Reasumując, zbiory już słabsze niż tydzień temu. Zdarzają się długie okresy bezgrzybnego łażenia. Ściółka coraz bardziej przesuszona. Młode grzybki się jeszcze pojawiają, ale już w mniejszym natężeniu, co nie wróży dobrze na przyszłość. A nasi meteorolodzy z deszczem bawią się w kotka i myszkę. Chyba od miesiąca jest już taka sytuacja, że w pogodzie tygodniowej zapowiadają deszcze, często nawet ulewy i burze, ale w miarę upływu dni te niby ulewy są ciągle przesuwane o kolejne dni - niewiarygodne :!: :? Najgorsze jest to, że nie ma ani pogody służącej grzybobraniu, ani pogody na plażowanie i opalanie się. To jest takie zawieszenie po środku. Trochę słońca, trochę chmur. Skoro już są te chmury, często mocno deszczowe, to mogłoby wreszcie porządnie z nich lunąć, bo czasami pokropi, ale takim deszczykiem, że krople ledwo co do ściółki docierają. Trzeba się jednak liczyć, że już praktycznie lipiec jest i do końca sierpnia pewnie będzie już ubogo z grzybami. Za tydzień jednak na pewno jeszcze do lasu się wybiorę, no bo jakby to miało być inaczej ;)

Awatar użytkownika

barbra
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » niedziela, 29 czerwca 2014, 16:39

Uff przebrnęłam przez ostatnie 10 stron i jestem pod wielkim wrażeniem :ok: gratuluję wam wszystkim wspaniałych zbiorów :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :tak:

kombiii, ale uśmiałam się z twojego wierszyka, podobał mi się :tak: :ok:

Lobaria fajnie wytresowałaś Blunia :) Grzyby ci szuka w lesie, więc masz pomocnika :)

Krakus, same cuda u ciebie rosną, jestem pod wrażeniem :tak: :brawo:
johnny40 pisze:u mnie dalej pustostany w lesie, więc przerzuciłem się na jagody
tylko nie mów, że dzisiaj nic nie znalazłeś :?: po naszej wspólnej pogawędce w lesie my znaleźliśmy 1 szlachetnego, 7 ceglasi, trochę gołąbków i garść maślaków żółtych :tak: na sosik wystarczyło :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » niedziela, 29 czerwca 2014, 18:53

barbra pisze:
kombiii, ale uśmiałam się z twojego wierszyka, podobał mi się :tak: :ok:
Dzięki :) Gratuluję Tobie i wszystkim innym wspaniałych koszeń. U mnie tak zwane echo :nie:

Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » niedziela, 29 czerwca 2014, 19:44

Gali, Sensibility, Jimmy6, Lobaria, Krakus, barbra, :ok: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Ja bez szaleństwa :mrgreen: , ale cieszę się , że zaliczyłem parę sztuk na kartę ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dodatkowo załapały się fioletowawe kominy :?: :)
Obrazek
Kominy zauważyłem dopiero po wgraniu fotek - stąd kadrowanie i mydłowaty obraz :cry:

10500 - 2020

Awatar użytkownika

johnny40
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Ulubione grzyby: prawdziwki ,kurki,podgrzybki,maślaczki
Pochwalony: 179 razy

Post autor: johnny40 » niedziela, 29 czerwca 2014, 22:42

barbra napisała
johnny40 pisze:u mnie dalej pustostany w lesie, więc przerzuciłem się na jagody
tylko nie mów, że dzisiaj nic nie znalazłeś :?: po naszej wspólnej pogawędce w lesie my znaleźliśmy 1 szlachetnego, 7 ceglasi, trochę gołąbków i garść maślaków żółtych :tak: na sosik wystarczyło :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek [/quote]

Barbra, dziś nie nastawiałem się w ogóle na grzyby, po prostu spacerek grzecznie z żoną , córa i psiną głównymi drogami. Po dzisiejszych opadach tak za tydzień zajrzę w swoje miejsca ale już sam z psiną, wtedy może mi się poszczęści .

kto nie pyta ten błądzi po lesie
Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 29 czerwca 2014, 22:48

Nie czytam postów wyżej, [prpsze p wybaaczeniee , lecz jutro je zbadam, jestem z Wami. już mąż Mefiu heh :D jutro możliwe ze ja głowa pozwoli rusze w las

Awatar użytkownika

Zenit
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9014 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » niedziela, 29 czerwca 2014, 23:00

Mefiu pisze: jestem z Wami. już mąż Mefiu heh :D
:ok:

Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php

Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

johnny
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Ulubione grzyby: Borowik sosnowy oczywiście.
Pochwalony: 232 razy

Post autor: johnny » poniedziałek, 30 czerwca 2014, 05:22

Mefiu pisze:jutro możliwe ze ja głowa pozwoli rusze w las
Mefiu, nie: jak głowa, tylko: jak druga połowa pozwoli... rotfl rotfl rotfl :beer:

Bracia szatany, muchomory i siostry maślanki.
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
Awatar użytkownika

johnny
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Ulubione grzyby: Borowik sosnowy oczywiście.
Pochwalony: 232 razy

Czerwcowe ostatki 22/24/28 czerwca 2014

Post autor: johnny » poniedziałek, 30 czerwca 2014, 06:18

Gratuluję wszystkim leśno-grzybowych spacerów.Widzę, że różnie z grzybami jest w Polsce, ale za to mnóstwo zdjęć pokazujecie. Zatem i ja wrzucę parę ciekawszych fotek od siebie, bo wszystkiego pokazać się nie da. Fotki z ostatnich 3 wypadów do lasu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bracia szatany, muchomory i siostry maślanki.
Rozpoczyna się sezon na ludzi....
Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » poniedziałek, 30 czerwca 2014, 06:53

johnny, jeszcze na oczy nie widze, ale ale nie wiem czy nie rusze na grzybki popoluidniu, sory za błedy ale myslame ze bedi mało %%%% a wyszło tak jak zawsze hehe :D ZDROWIA !!!!!!!!!!!!! potem coś wrzucę :)

preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Pochwalony: 1 raz

Post autor: preston » poniedziałek, 30 czerwca 2014, 09:52

a ekipa z WLKP coś zbiera już czy nic ??

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat