Dzisiaj ruszyła hodowla soplówki jeżowatej.
Dwa tygodnie temu zakupiłem kołki zaszczepione grzybnią, kołki kupione z dwóch różnych źródeł. Tydzień temu w tartaku kupiłem dwa pieńki olchy, pieńki przez tydzień moczyły się w wannie, z małymi przerwami.
W dniu dzisiejszym pieńki zostały ponawiercane, kołki powbijane w otwory a miejsce szczepienia zalane woskiem. Całość okręciłem streczem i wstawiłem do piwnicy. Przy dzisiejszej temperaturze 0*C na dworze, w piwnicy mam 18*C. Koszt uprawy: 60 zł wydane na kołki (40 kołków od jednego producenta i 40 kołków od innego), 2 pieńki za 30 zł. = 90 zł.
Tym sposobem, mam nadzieję, że razem z pierwszymi smardzami, będę mógł focić dorastającą soplówkę jeżowatą
Szacuneczek, bardzo profesjonalne podejscie. Poza tym, ze piekny i rzadki grzyb nie mialem pojecia ze jadalny.
Czy starałeś sięo pozwoleie na hodowlę? soplówka jest na liście grzybów objętych ścisłą ochroną