Wiosna to pora roku, w czasie której prawdziwy, w pełni „sezonowy” grzybiarz chciałby znaleźć coś do garnka…
Grzyby, które w tej chwili można zbierać i jeść ze smakiem to szyszkówki świerkowe. Aby tych grzybów nazbierać na jakieś grzybowe danie, trzeba się duuużo namęczyć. Zbieramy same kapelusiki, co jest czynnością dość uciążliwą.
Zdarza się, że mało doświadczeni grzybiarze w czasie grzybobrania mylnie biorą za szyszkówki świerkowe rosnące w tych samych miejscach, trujace grzybówki wiosenne.
Pokażę galerie foto zdjęć jadalnych szyszkówek świerkowych a potem kilka zdjęć trujących grzybówek wiosennych.
Na końcu porównanie tych grzybów leżących w tym samym miejscu.
Więcej informacji o tych dwóch, różnych gatunkach grzybów przeczytacie w naszym portalowym atlasie.
Jadalna szyszkówka świerkowa >>>
Trująca grzybówka wiosenna >>>
Jadalna Strobilurus esculentus – szyszkówka świerkowa
Trująca Mycena strobilicola – grzybówka wiosenna
Porównanie trujących grzybówek wiosennych z jadalnymi szyszkówkami świerkowymi
<<< Po bokach grzybówki wiosenne – w środku szyszkówka świerkowa
<<< Po lewej grzybówki wiosenne a po prawej szyszkówki świerkowe.