Żagiew łuskowata – Polyporus squamosus
Link do portalowego atlasu >>> KLIKNIJ
Kapelusz– kremowy, ochrowy, 5-60cm szerokości, do 5cm grubości, spłaszczony, mniej lub bardziej wachlarzowaty, Górna powierzchnia owocników nieco lepka, kremowa, ochrowa, płowa lub żółtawa pokryta koncentrycznymi rzędami trójkątnych łusek barwy brązowej, kasztanowatej lub czarnej.
Pory– stosunkowo duże, nieregularne, kanciaste, białawe, wysychając stają się kremowe.
Rurki– długości od 5 do 10 mm zbiegają na trzon, barwy białawej, młode do brudnocielistych z wiekiem żółtawokremowe.
Trzon– boczny, rzadziej ekscentryczny, wyjątkowo centralny, krótki, u szczytu pokryty zbiegającymi siateczkowatymi porami, białawy lub brudnocielisty, u dołu z warstwą czarnobrązowego lub czarnego kutneru. Hymenofor porowaty.
Miąższ– soczysto-mięsisty, białawy lub słomkowożółty, wysychając ciemnieje i staje się korkowaty, lekki i łamliwy. Zapach silny, przyjemny, mączysty. Smak łagodny.
Wysyp zarodników– białawy.
Występowanie– pospolity, na żywych i martwych drzewach liściastych, w lasach, parkach, ogrodach i zaroślach oraz na przydrożnych drzewach.
Zastosowanie– jadalne tylko młode owocniki.
Gatunki podobne– zasadniczo nie do pomylenia, dzięki swoim dużym wymiarom i charakterystycznym dużym łuskom jest łatwy do rozpoznania.
Uwagi ogólne– grzyb nadrzewny, sporofit i pasożyt.
Inne grzyby wiosny:
>1< >2< >3< >4< >5<
1.Smardz stożkowaty
Morchella conica2.Krążkówka żyłkowana Disciotis venosa 3.Smardz jadalny Morchella esculenta 4.Wodnicha marcowa
Hygrophorus marzuolus5.Czarka austriacka
Sarcoscypha austriaca