Czy Wirtualna Polska opamięta się ? …

Czy Wirtualna Polska opamięta się ? …
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Nie wiem czy pamiętacie głośno omawiany artykuł na temat grzybów o babcinych sposobów rozpoznawania grzybów zamieszczony na Wirtualnej Polsce.?
Moja opinia na ten temat przekazana do zarządu Wirtualnej Polski przeszła bez echa…
wobec tego zwróciłem się do Sanepidu w Poznaniu o interwencję.
Wczoraj dostałem odpowiedz na moją interwencję przekazaną do Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego
Liczę że Wirtualna Polska poważnie zareaguje na list nie od grzyboznawcy a Głównego Inspektora Sanitarnego, tym bardziej że wczoraj miałem jeszcze okazję spotykać w lesie śmiertelnie trujące muchomory zielonawe i babcine sposoby podawane prze WP mogą mieć tragiczne konsekwencje.


Podziękowanie dla Poznańskiego Sanepidu za interwencję.

Oto list do WP.

Poznań, 25.10.2016 r.

Grupa

Wirtualna Polska

ul. Jutrzenki 137 A

02-231 Warszawa

 

Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, iż otrzymał

zgłoszenie z prośbą o interwencję w zakresie informacji umieszczonej na Państwa portalu

Wirtualna Polska. Sprawa dotyczy str. 6 artykułu pt. ,,Kulinarny poradnik dla grzybiarzy”,

który został zamieszczony w dniu 30 sierpnia 2016 o godzinie 11.52. Materiał dostępny na

następującej stronie internetowej:

http://kuchnia.wp.pl/gid,18485573,kat,1037881,page,6,title,Kulinarny-poradnik-dla-grzybiarzy,galeria.html?ticaid=117fa9

 

Sprzeciw zarówno specjalistów (grzyboznawców z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno –

Epidemiologicznej oraz Pana Wiesława Kamińskiego – grzyboznawcę prowadzącego portal

nagrzyby.pl) jak i osób, które skomentowały artykuł, wzbudził następujący zapis:

Strona 6/7

,,Babcine sposoby na grzyby

W trakcie grzybobrania i przygotowywania potraw z grzybami warto kierować się

poradami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Wśród nich są podstawy, które

mówią o tym, że w lesie należy zachowywać się jak goście, a także o tym, że nie ma

jednej cechy grzybów jadalnych, która pozwoli nam je odróżnić od grzybów trujących.

A. M.-S. 1

Nasze babcie mają też sprawdzony sposób, który tuż przed podaniem domownikom

aromatycznej grzybowej, pomoże nam dodatkowo (oprócz rozwagi w trakcie

zbierania) upewnić się, czy w daniu nie ma trującego grzyba. Otóż do garnka z

gotującą się zupa, pod koniec należy dodać obraną, całą cebulę. Jeśli ta zabarwi się

na ciemno, to znak, że w potrawie czyha niebezpieczny okaz i lepiej jej nie spożywać.

Przygotowując jednak zupę na bazie grzybów zakupionych np. na targu i nie mając

pewności, czy każdy z nich jest bezpieczny, jeśli podczas testu z cebulą nie wyjdzie

wynik negatywny (zabarwiona cebula), nie należy traktować tego jako zapewnienia, że

potrawa jest w pełni bezpieczna.”

Umieszczając na stronach internetowych informacje mające istotny wpływ na zdrowie

człowieka należy mieć na uwadze fakt, iż z ich treścią zapoznają się rzesze ludzi.

Kwestionowany materiał nie pojawił się na blogu, czy też innej prywatnej / firmowej stronie

internetowej, ale na portalu informacyjnym. W swoim materiale autor (nie podano imienia i

nazwiska) powielił mit o ,,ciemnieniu cebuli gotującej się w towarzystwie grzybów

trujących”. Zaznacza się, iż specjaliści od lat próbują uświadomić ludziom, iż ten tzw.

,,babciny sposób” (jak określił go autor) stanowi śmiertelne zagrożenie dla osób, które mimo

że nie znają się na grzybach to chętnie je zbierają i spożywają. Niestety, działania edukacyjne

na nic się zdają jeśli w środkach masowego przekazu pozwala się na umieszczanie błędnych

wiadomości, które w konsekwencji mogą człowieka doprowadzić do kalectwa a nawet

śmierci. WPWIS informuje, iż przekazując błędne informacje, które mają istotny wpływ na

zdrowie człowieka, bierze się na siebie ryzyko zatrucia, a nawet śmierci osób, które uwierzą

w ten sposób rozpoznawania grzybów trujących.

W przypadku wątpliwości czy zebrane, bądź też zakupione, grzyby są jadalne oraz w

innych kwestiach z zakresu grzybów wielkoowocnikowych zaleca się skorzystać z

bezpłatnych porad świadczonych w stacjach sanitarno – epidemiologicznych (wykaz stacji

znajduje się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego: gis.gov.pl).

Rzetelnych informacji w zakresie przynależności gatunkowej grzybów wielkoowocnikowych

udzielają specjaliści – grzyboznawcy (grzyby świeże i suszone) oraz klasyfikatorzy grzybów

świeżych (grzyby świeże). Wskazane jest by w przyszłości autorzy materiałów

informacyjnych z zakresu grzyboznawstwa, przed umieszczeniem artykułu na stronie

A. M.-S. 2

internetowej, skonsultowali jego treść ze specjalistami. Efektem takiej współpracy będzie

wzrost wiedzy osób czytających artykuły w internecie, jak również poszerzona wiedza pośród

amatorów grzybów oraz zwiększona świadomość społeczeństwa w zakresie bezpiecznego

grzybobrania.

Z uwagi na fakt, iż nadal trwa czas grzybobrania, Wielkopolski Państwowy

Wojewódzki Inspektor Sanitarny mając na uwadze dobro społeczeństwa oczekuje od Państwa

niezwłocznego umieszczenia na portalu Wirtualna Polska sprostowania zakwestionowanych

treści.

(podpisał)

(podpisał)

Zastępca Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego

Inspektora Sanitarnego

dr Jadwiga Kuczma Napierała

Specjalista epidemiolog

(podpis nieczytelny)

Otrzymuje:

1. Adresat :

Grupa Wirtualna Polska ul. Jutrzenki 137 A, 02-231 Warszawa

2. a/a

Do wiadomości:

1. Rzecznik Prasowy / Dyrektor PR WP – Katarzyna.Szczepanik@grupawp.pl

2. Specjalista ds. PR – maria.skoczkowska@grupawp.pl

3. Główny Inspektor Sanitarny – inspektorat@gis.gov.pl

4. Wiesław Kamiński – Portal nagrzyby.pl – nagrzyby@gmail.com


Tu filmik który nagrałem specjalnie dla WP aby autor pisanych tam głupot opamiętał się…

Specjalnie nakręcone dla WP w celu opamiętania się...

Wyświetleń: 3849


Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

2 komentarzy

Dodaj komentarz