Przygoda z grzybami zaczyna się u jednych od dzieciństwa u innych dość późno. Jakie powinny być początki naszego grzybobrania? Co powiniśmy wiedzieć na temat bezpiecznego grzybobrania? Gdzie szukać wiedzy na temat grzybów? Co zrobić aby zaraz na początku naszej grzybowej przygody nie naśladować złych przykładów jakie dają pseudo grzybiarze… Zapraszam do małego ABC grzybiarza które będzie ciągle rozbudowywane i uzupełniane dzięki uwagom klubowiczów portalu NaGrzyby.pl
foto: Ewelina Mulka (Zdjęcia z konkursu Grzyby naszą pasją), Wiesław Kamiński
Do czego zbieramy grzyby?
Zawsze do koszyka. Nigdy do foliowej reklamówki. Grzyby lubią przewiewne pojemniki (koszyki). W folii bardzo szybko się psują i mogą być powodem zatrucia.
Jak zbierać grzyby?
W całości. Zawsze wykręcamy całe grzyby z podłoża. Zbieramy tylko grzyby zdrowe z wykształconymi cechami rozpoznawczymi. Grzyby zbyt młode mogą być źle rozpoznane i mogą być przyczyną zatrucia. Grzyby zbyt stare (psujące się, pleśniejące) również mogą zaszkodzić.
Jak rozpoznawać grzyby?
Rozpoznajemy tylko całe grzyby. Zwracamy uwagę na szczegóły budowy (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy). Porównujemy z opisem w atlasie. Najlepiej porównać opisy z kilku atlasów (książkowych lub internetowych). Można zapytać o opinię osoby bardziej doświadczonej, do której mamy zaufanie i możemy polegać na jej wiedzy (grzyboznawca, klasyfikator grzybów).
Grzyby pod ochroną w Polsce
Lista grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w Polsce
Moje pierwsze grzybobranie
Najlepiej wybrać się z kimś doświadczonym (rodzice, dziadkowie, dalsza rodzina, sąsiedzi, przyjaciele); ubrać się w wygodne ubranie i dobre buty – stosownie do warunków atmosferycznych. Warto zabrać coś na wypadek deszczu i koniecznie koszyk. Na pierwszym grzybobraniu najlepiej nie zbierać grzybów blaszkowych.
Czy na pewno jadalny?
Rozpoznawanie grzybów musi opierać się na obserwacji ich cech i porównaniu z opisem w atlasie. Nie warto stosować „domowych” sposobów. Pamiętaj, że najgroźniejsze grzyby trujące mają ładny zapach i dobry smak.
Radość grzybobrania
Abyśmy nasze grzybobrania zawsze dobrze wspominali, pamiętajmy aby w naszych koszykach nigdy nie znalazły się grzyby trujące i niejadalne. Lepiej mieć mniej zapełniony koszyk niż narażać się na późniejsze przykrości związane z pomyłkami w rozpoznawaniu grzybów.
Cieszmy się samym przebywaniem w lesie i zostawmy w nim wszystkie te grzyby co do których nie mieliśmy 100% pewności że są jadalne. Nie niszczmy bezmyślnie grzybów których nie znamy, zostawmy las takim jak go zastaliśmy. Pamiętajmy że las jest domem zwierząt nie ludzi… W las czysty i pełen tętniącego życia przyrody chętnie wrócimy kolejny raz cieszyć się kolenym grzybobraniem.
tekst: Barbara Piech, Wiesław Kamiński