Grzybówka wiosenna – Mycena strobilicola
Owocnik – średnica 8 – 35 mm dzwonkowaty później prawie płaski z garbkiem, kruchy,
ciemnobrązowy wysychając zmienia kolor na jasnobrązowy do ochrowego.
Blaszki – ząbkiem zbiegające, szarawe u starszych egzemplarzy z różowym odcieniem.
Trzon – walcowaty o wysokości 25 do 60 mm średnica 1,5 – 3 mm, gładki, szarobrązowy do jasnobrązowego pod kapeluszem białawy, kruchy.
Miąższ – ma zapach amoniaku ( kwasu azotowego) nieznaczny smak rzodkwi.
Zastosowanie – niejadalna.
Występowanie – Rośnie od kwietnia do czerwca, rzadko, pojedynczo lub w niewielkich skupiskach, na szyszkach świerkowych częściowo lub całkowicie zanurzonych pod powierzchnia ziemi.
Wyróżnia się wspomnianym już “chemicznym”, bardzo silnym zapachem i wyrastaniem na szyszkach świerkowych. Towarzyszy szyszkówce świerkowej (Strobilurus esculentus), z którą może być pomylony. Należy pamiętać, że szyszkówka ma bardziej płaski kapelusz, przyjemny grzybowy zapach a trzon włóknisty a nie kruchy.
Jakie są różnice miedzy szyszkówką świerkową a grzybówką wiosenną widać na tych zdjęciach autorstwa Beaty Starowicz.
Inne grzyby wiosny:
>1< >2< >3< >4< >5<
1.Smardz stożkowaty
Morchella conica2.Krążkówka żyłkowana Disciotis venosa 3.Smardz jadalny Morchella esculenta 4.Wodnicha marcowa
Hygrophorus marzuolus5.Czarka austriacka
Sarcoscypha austriaca