Grzyby wiosny część VII – Szyszkówka świerkowa – Robilurus esculentus

Grzyby wiosny część VII – Szyszkówka świerkowa – Robilurus esculentus
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Szyszkówka świerkowa – Robilurus esculentus

Owocnik – rozłożysty, wypukły; w kolorze szarego rogu do ciemnoczekoladowego, czasami dużo jaśniejszy lub niemal biały; o cienkiej warstwie miąższu, bez rowkowania; 1-3 cm średnicy; grzyb blaszkowy bez pierścienia.

Blaszki – białe, dość gęsto upakowane, przy trzonie zatokowate.

Trzon – cienki, mocny i elatyczny, szarożółty do brązowoszarego, z jasnym wierzchołkiem. na krawędziach kapelusza jaśniejszy.

Miąższ – biały, bardzo cienki, zapach słaby, przyjemny, smak łagodny, przyjemny, grzybowy.

Wysyp zarodników – kremowy.

Występowanie – w lasach iglastych; pokazuje się już wczesną wiosną, tuż po stopnieniu śniegu, na zagrzebanych szyszkach świerkowych.

Zastosowanie – jadalna bardzo smaczna (same kapelusze)

Gatunki podobneszyszkówka gorzkawa (Strobilurus tenacellus) i Strobiluru stepahnocystis rośnie na szyszkach sosnowych i bywa mylona z trującą (niejadalną) grzybówką wiosenną (szyszkolubną)

Na tych zdjęciach Beaty Starowicz widać różnicę między szyszkówką świerkową a grzybówką wiosenną

Inne grzyby wiosny:

>1< >2< >3< >4< >5<

Wyświetleń: 105


Udostępnij:
  •  
  •   
  •